EU za turizam

Održivi kamp za istinske obožavaoce prirode - EU za turizam

EU za turizam

#EUzaTebe – za kulturno nasleđe i turizam

Održivi kamp za istinske obožavaoce prirode

Ukoliko ste ljubitelj prirode, biciklizma i kampovanja, idealno mesto za Vaš odmor je kamp “Asin” u srcu Nacionalnog parka Đerdap. Smešten pored međunarodnih biciklističkih staza EuroVelo 6 i EuroVelo 13, kamp otvoren je pre sedam godina.

Počeci su bili teški, bez signala za mobilni telefon i bez interneta. Imali smo veliku podršku Turističke organizacije Đerdap, kao i okolnih kampova koji su nas preporučivali gostima. Vremenom smo postali dostupni, dobili signale i postalo je jednostavnije komunicirati sa potencijalnim gostima“, kaže Milena Vasić, vlasnica kampa i dodaje da se vremenom broj posetilaca povećavao, da su ih gosti preporučivali svojim poznanicima  i dobro ocenjivali na blogovima i profilima. “Danas smo prepoznatljivi na mapama biciklista i kampera koji vole da putuju pored Dunava i žele da jednu ili više noći ostanu kod nas da se odmore i upoznaju lepote Istočne Srbije“, kaže ona.

Nameravajući da poboljša svoje poslovanje i kamp učini energetski efikasnim i održivim, Milena je konkurisala i dobila bespovratna sredstva kroz projekat “EU za kulturno nasleđe i turizam”, koji finansiraju Evropska unija i Vlada Nemačke, a sprovodi GIZ.

Sredstva koja smo dobili upotrebili smo za kupovinu solarnih kolektora za zagrevanje vode, čime smo postali ekonomičniji, jer štedimo električnu energiju koristeći solarnu. Za nas je ta održivost veoma važna, budući da u našem kraju često nestaje struja“, kaže Milena.

Osim solarnih kolektora, nabavkom opreme za hemijski toalet poboljšali su kvalitet usluge i doprineli očuvanju životne sredine, jer su na svakoj kamper parceli instalirani priključci za struju i vodu. Dodatno je uređen prostor unutar kampa postavljanjem ivičnjaka za centralnu stazu na parceli, a posetioci kampa “Asin” sada imaju priliku da igraju i stoni tenis i stoni fudbal.

FETISLAM

icon

U Kladovu. U okviru konzervatorskih radova biće obnovljena Varoš kapija i pripadajući deo bedema tvrđave, kao i lagumi u samom bedemu. Značajan deo radova odnosiće se i na konzervaciju ulazne kapije u tzv. Mali grad, kao i letnje pozornice i dveju kružnih kula u delu zida – utvrđenja prema Dunavu.

FELIX ROMULIANA

icon

Arheološki lokalitet Gamzigrad u blizini Zaječara sa ostacima rimske carske palate nalazi se na UNESCO-voj listi Svetske kulturne baštine. U sklopu ovog spomeničkog kompleksa biće izgrađen centar za posetioce.

RAJAČKE PIMNICE

icon

Kod Negotina. Komunalna infrastruktura biće u fokusu radova na ovom lokalitetu, koji je predložen za upis na UNESCO listu Svetske kulturne baštine – izgradnja vodovodne i kanalizacione mreže, postavljanje nove trafostanice, elektromreže i javnog osvetljenja, kao i popločavanje pešačkih staza u kompleksu.

KRALJEV PODRUM

icon

Uprava dvora je 1927. sklopila ugovor o podizanju modernog podruma na zadužbinskom imanju na Oplencu sa firmom Abel i Bohringer iz Štutgarda, a u prepisci oko izrade skice podruma je upravnik Dvora u pismu 22. septembra naglasio arhitektama da vode računa o tome da „taj podrum treba u isto vreme služiti i za ugled, ali bez nepotrebnog luksuza“

0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x