EU za turizam

Online dodela grantova u turizmu - EU za turizam

EU za turizam

#EUzaTebe – za kulturno nasleđe i turizam

Online dodela grantova u turizmu

Projekat „EUzaTebe – za kulturno nasleđe i turizam“ koji se u Donjem Podunavlju i istočnoj Srbiji realizuje u naredne dve godine, dodelio je povodom otklanjanja posledica pandemije korone u turizmu, milion evra. Odziv je bio veliki, konkurisalo je više od 450, a odabrano je 120 projekata. Na on-line dodeli grantova, budućim korisnicima pomoći obratio se šef delegacije EU u Srbiji Sem Fabrici:
„Turizam ne čine samo veliki igrači i ponuđači već hiljade mali proizvođača, porodičnih domaćinstava i hotela koje sve treba podržati. Zato dodeljujemo grantove da bismo pomogli etno turizam i ublažili posledice COVID-a ali i da se bolje pripremimo za zimsku i turističku sezonu 2021. godine“.

Vođa projektnog tima Aleksander Bec čestitao je dobitnicima grantova i najavio uskoro još jedan paket bespovratne pomoći za sve one koji nisu sada dobili. „Nadamo se da će podrška Evropske unije omogućiti dobitnicima da unaprede svoju turističku ponudu, naročito u narednoj godini“.

Dobitnici pomoći su mala i mikro preduzeća, porodična preduzetništva, poljoprivredna gazdinstva i firme iz 12 gradova i opština na istoku i jugoistoku Srbije. Neki od dobitnika pomoći iz Golupca, Sokobanje i Negotina, zahvalili su za pomoć koja im je dragocena zbog celokupne situacije u kojoj se našao turistički sektor.

FETISLAM

icon

U Kladovu. U okviru konzervatorskih radova biće obnovljena Varoš kapija i pripadajući deo bedema tvrđave, kao i lagumi u samom bedemu. Značajan deo radova odnosiće se i na konzervaciju ulazne kapije u tzv. Mali grad, kao i letnje pozornice i dveju kružnih kula u delu zida – utvrđenja prema Dunavu.

FELIX ROMULIANA

icon

Arheološki lokalitet Gamzigrad u blizini Zaječara sa ostacima rimske carske palate nalazi se na UNESCO-voj listi Svetske kulturne baštine. U sklopu ovog spomeničkog kompleksa biće izgrađen centar za posetioce.

RAJAČKE PIMNICE

icon

Kod Negotina. Komunalna infrastruktura biće u fokusu radova na ovom lokalitetu, koji je predložen za upis na UNESCO listu Svetske kulturne baštine – izgradnja vodovodne i kanalizacione mreže, postavljanje nove trafostanice, elektromreže i javnog osvetljenja, kao i popločavanje pešačkih staza u kompleksu.

0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x