EU za turizam

Otvoren turističko-informativni centar u Smederevskoj tvrđavi - EU za turizam

EU za turizam

#EUzaTebe – za kulturno nasleđe i turizam

Otvoren turističko-informativni centar u Smederevskoj tvrđavi

Turističko-informativni centar otvoren je 12. septembra u Smederevskoj tvrđavi, a događaju su prisustvovali Nikola Bertolini – šef Odeljenja za saradnju Delegacije Evropske unije u Srbiji, Uroš Kandić, državni sekretar u Ministarstvu za turizam i omladinu i gradonačelnik Smedereva – Jovan Beč.

Ovaj info centar imaće veliki značaj za grad, koji godišnje obiđe više od 40.000 turista, jer će omogućiti da na jednom mestu dobiju sve neophodne informacije.

Aktivnost se realizuje u okviru projekta „EU za kulturno nasleđe i turizam“, koji finansira Evropska unija, sufinansira nemačko Savezno ministarstvo za ekonomsku saradnju i razvoj (BMZ), a sprovodi Deutsche Gesellschaft für Internationale Zusammenarbeit (GIZ) GmbH.

Projekat „EU za kulturno nasleđe i turizam“ dodeljuje preko 650.000 evra bespovratnih sredstava Evropske unije za projekte namenjene unapređenju turističke ponude i kulturnog nasleđa u sedam gradova i opština u Istočnoj Srbiji i Donjem Podunavlju, među kojima je i grad Smederevo.

„Smederevo je grad sa značajnim potencijalom; ono što imamo ovde nije samo deo bogatog srpskog kulturnog nasleđa, već i deo našeg zajedničkog evropskog nasleđa. U ovom projektu – “EU za kulturno nasleđe i turizam” – podržavamo razvoj opština koje mogu biti atraktivne destinacije za turizam, kao i male preduzetnike u sektoru turizma da prošire i unaprede svoju ponudu posetiocima i potencijalnim gostima. Ovo je važan element ekonomskog i finansijskog poboljšanja za ovaj region“, rekao je Bertolini.

On je podsetio i da je EU izdvojila više od 65 hiljada evra za otvaranje Turističkog info centra u Smederevu, a da je EU ključni partner Srbiji – u investicijama, u bespovratnim sredstvima i drugom.

„Ono što sam video dok sam danas obilazio tvrđavu, uverava me da je podrška EU razvoju i boljem poznavanju i modernizaciji srpske kulturne baštine pravi put“, zaključio je on.

„Smederevska tvrđava, kao glavna turistička atrakcija u gradu, privlači veliki broj posetilaca. Na osnovu prodatih ulaznica, više od 40.000 posetilaca poseti Mali grad Smederevske tvrđave godišnje. Međutim, broj turista je mnogo veći, jer se za vreme manifestacija koje se organizuju u tvrđavi, kao što su Smederevska jesen, Teatar u tvrđavi, Dunav film fest, Viteški festivali – ne beleži broj posetilaca. Naša tvrđava je u najvećem broju slučaja prva lokacija za obilazak grada, ali i prva destinacija za obilazak Donjeg Podunavlja, pa je sa današnjim otvaranjem Turističko-informativnog centra napravljen značajan korak ka unapređenju već postojećeg interesovanja za ovo bogatstvo Smedereva. Ovo je način da se dobiju pouzdane informacije o gradu, kao i o glavnim turističkim atrakcijama Donjeg Podunavlja, koje će svakako uticati na njihovu odluku da duže ostanu na destinaciji, ali i da nam se ponovu vraćaju“, rekao je gradonačelnik Beč.

On je istakao da je vrednost ovog projekta više od 87 hiljada evra, od čega je veći deo donacija EU, dok je učešće grada Smedereva 18.500 evra. Beč je iskazao veliku zahvalnost Evropskoj uniji i nemačkim partnerima (BMZ i GIZ), na mogućnosti da se dodatno promoviše turizam u Smederevu.

 

FETISLAM

icon

U Kladovu. U okviru konzervatorskih radova biće obnovljena Varoš kapija i pripadajući deo bedema tvrđave, kao i lagumi u samom bedemu. Značajan deo radova odnosiće se i na konzervaciju ulazne kapije u tzv. Mali grad, kao i letnje pozornice i dveju kružnih kula u delu zida – utvrđenja prema Dunavu.

FELIX ROMULIANA

icon

Arheološki lokalitet Gamzigrad u blizini Zaječara sa ostacima rimske carske palate nalazi se na UNESCO-voj listi Svetske kulturne baštine. U sklopu ovog spomeničkog kompleksa biće izgrađen centar za posetioce.

RAJAČKE PIMNICE

icon

Kod Negotina. Komunalna infrastruktura biće u fokusu radova na ovom lokalitetu, koji je predložen za upis na UNESCO listu Svetske kulturne baštine – izgradnja vodovodne i kanalizacione mreže, postavljanje nove trafostanice, elektromreže i javnog osvetljenja, kao i popločavanje pešačkih staza u kompleksu.

0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x