EU za turizam

Počelo dodeljivanje EU grantova za otklanje posledica pandemije COVID-19 u sektoru turizma - EU za turizam

EU za turizam

#EUzaTebe – za kulturno nasleđe i turizam

Počelo dodeljivanje EU grantova za otklanje posledica pandemije COVID-19 u sektoru turizma

Današnjim online događajem obeležen je zvanično početak dodeljivanja ukupno 120 grantova u okviru projekta „#EUzaTebe – za kulturno nasleđe i turizam“, usmerenih na otklanjanje posledica COVID-19 pandemije u sektoru turizma. Korisnici pomoći su mala i mikro preduzeća, porodična preduzetništva, poljoprivredna gazdinstva i firme iz 12 gradova i opština na istoku i jugoistoku Srbije. Ukupan budžet koji je Evropska unija odvojila za ovu namenu iznosi milion evra.

Ovog proleća, sa izbijanjem Covida, Evropska unija je pružila Srbiji neposrednu pomoć́ u vidu medicinske i zaštitne opreme – respiratora, maski, kiseonika i trijažnih kontejnera, kao i paketa sa hranom i higijenom za marginalizovane grupe. Sada radimo na pružanju kratkoročne i srednjoročne pomoći za ekonomski oporavak, za šta smo ukupno opredelili 78 miliona evra bespovratnih sredstava. Kroz ovaj projekat EU pruža podršku sektoru turizma u istočnoj Srbiji i donjem Podunavlju kako bi se ublažile negativne ekonomske i finansijske posledice koje je pandemija izazvala. Posebno se fokusiramo na one turističke operatere i preduzetnike koji su najteže pogođeni pandemijom: mala i srednja preduzeća, porodična preduzeća, ljude sa inovativnim idejama koji doprinose srpskoj turističkoj ponudi. U narednoj fazi pružićemo turističkim operaterima pomoć za „čiste i sigurne“ protokole koji će im pomoći da zadovolje potrebe i očekivanja budućih posetilaca. Ovaj projekat je deo šireg dugoročnog plana podrške srpskom turizmu i kulturnom nasleđu, koji je deo dugogodišnje podrške Evropske unije u Srbiji. Ne tako davno EU je podržala obnovu tvrđave Golubac, takođe u ovom regionu, koji danas privlači brojne domaće i međunarodne turiste. Nadamo se da će novim projektima Srbija postati još atraktivnija globalna destinacija“, rekao je ambasador Sem FABRICI, šef Delegacije Evropske unije u Republici Srbiji.

Najveći broj budućih korisnika bespovratne pomoći, u visini do 10,000 evra po projektu, je u kategoriji pružalaca privatnog smeštaja (70), a podržani su projekti 21 restorana/keteringa, osam hotela/hostela/pansiona, osam turističkih agencija, četiri projekta iz pčelarstva, tri kampa, tri vinarije, dva iz proizvodnje suvenira i jedan izletnički projekat sa lokalnim atrakcijama.

Pored ovih 120 projekata koje smo podržali, bilo bar još toliko koji su zavredeli našu podršku. Iskoristiću priliku da najavim da će naš projekat „#EUzaTebe – za kulturno nasleđe i turizam“ narednih meseci objaviti još jedan konkurs, koji će biti prilika za one koji nisu sada prošli konkurenciju, da ponovo konkurišu. Ovaj paket bespovratne pomoći je izuzetno bitan, jer je on usmeren na male i porodične aktere u turističkom sektoru, ljude koji su verovatno najteže pogođeni COVID 19 pandemijom i opštim smanjenjem putovanja. Mi se nadamo da će naša podrška, njima omogućiti da unaprede svoju turističku ponudu, da uz našu pomoć i sopstvene resurse mogu da investiraju i da se pripreme za predstojeću zimsku turističku sezonu, a posebno za letnju sezonu 2021 (dve hiljade dvadeset prve). Sa unapređenjem smeštajnih kapaciteta, sa predstojećom dodelom bespovratne pomoći turističkim delatnicima, lokalnim samoupravama, Regionalnim agencijama za razvoj, inovatorima i asocijacijama mi želimo da ovaj deo Srbije podignemo na nivo, da postane nezaobilazna turistička destinacija. Kako za domaće turiste, tako i za inostrane “, rekao je Aleksander BEC, vođa projekta „#EUzaTebe – za kulturno nasleđe i turizam“.

U opštini Golubac gde je podržano osam preduzetničkih projekata, u ukupnoj vrednosti od 7,6  miliona dinara, jedna od korisnica je i Milena VASIĆ, iz kampa „Asin“. „Nama je cilj da dodeljenim sredstvima poboljšamo infrastrukturu u kampu, kako bi posetioci duže ostajali kod nas, unošenjem zabavnih i rekreativnih sadržaja, kao što su stoni tenis, prateću opremu za bicikliste, stanicu za popravku bicikala, i slično.“

Zoran MILENOVIĆ, vlasnik  „Ville Milenović“ nedaleko od Rajačkih Pivnica u Negotinu, opštini u kojoj je podržano 12 preduzetničkih projekata, ukupne od 12 miliona dinara, dodeljena sredstva namerava da uloži modernizaciju svojih smeštajnih kapaciteta. „Konačno da i naša istočna Srbija dobije neka sredstva. Znamo da je zapadna Srbija prilično odmakla od nas, zato nam ova sredstva i te kako znače. Znamo da za Rajačke pimnice koje imaju mnogo toga da ponude treba mnogo toga da se uradi, da one treba da zažive, pa pa se nadamo da će projekat koji vodite doprineti u tom pogledu“, rekao je Milenović, ističući da će njihov fokus biti na privlačenje kako domaćih, tako i stranih turista, prvenstveni iz zemalja u okruženju,“ rekao je Milenović.

Korisnici grantova mogu očekivati da u narednim danima i nedeljama dobiju ugovore na potpis, a potom će krenuti i isplata novčanih sredstava, rečeno je na današnjoj konferenciji.

„#EUzaTebe – za kulturno nasleđe i turizam“ je projekat usmeren na razvoj turizma kao značajnog privrednog potencijala za podsticanje ekonomskog razvoja istočne Srbije i Donjeg Podunavlja. Projekat finansira Evropska unija sa 15 miliona evra, sufinansira nemačko Savezno ministarstvo za ekonomsku saradnju i razvoj sa 1,6 miliona evra, a sprovodi Deutsche Gesellschaft für Internationale Zusammenarbeit (GIZ) GmbH.

Pravo učešća na konkursu imala su fizička lica koja pružaju usluge smeštaja, poljoprivredna gazdinstva i preduzetnici/mikro i mala preduzeća čije se aktivnosti iz oblasti turizma odvijaju na teritoriji Boljevca, Bora, Golupca, Kladova, Knjaževca, Majdanpeka, Negotina, Požarevca, Smedereva, Sokobanje, Velikog Gradišta i Zaječara.

Na konkurs je pristiglo ukupno 464 projektnih zahteva.

Lorem ipsum suint dolorem sunt?

Created with Perfect Survey

Statistika - Prikaži rezultate

guest
0 Komentar/a
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare

FETISLAM

icon

U Kladovu. U okviru konzervatorskih radova biće obnovljena Varoš kapija i pripadajući deo bedema tvrđave, kao i lagumi u samom bedemu. Značajan deo radova odnosiće se i na konzervaciju ulazne kapije u tzv. Mali grad, kao i letnje pozornice i dveju kružnih kula u delu zida – utvrđenja prema Dunavu.

FELIX ROMULIANA

icon

Arheološki lokalitet Gamzigrad u blizini Zaječara sa ostacima rimske carske palate nalazi se na UNESCO-voj listi Svetske kulturne baštine. U sklopu ovog spomeničkog kompleksa biće izgrađen centar za posetioce.

RAJAČKE PIMNICE

icon

Kod Negotina. Komunalna infrastruktura biće u fokusu radova na ovom lokalitetu, koji je predložen za upis na UNESCO listu Svetske kulturne baštine – izgradnja vodovodne i kanalizacione mreže, postavljanje nove trafostanice, elektromreže i javnog osvetljenja, kao i popločavanje pešačkih staza u kompleksu.

0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x