EU za turizam

Proslavljen početak berbe u vinogradima u Negotinskoj Krajini - EU za turizam

EU za turizam

#EUzaTebe – za kulturno nasleđe i turizam

Proslavljen početak berbe u vinogradima u Negotinskoj Krajini - EU za turizam

Vinari i vinogradari iz Rogljevačkih pivnica su u subotu 4. septembra održali tradicionalnu manifestaciju „Krajinska berba“. Događajem koji je ispunjen narodnim običajima ozvaničen je početak berbe u vinogradima. Pored domaćina, na Rogljevačke pivnice su došli i meštani okolnih vinogradarskih sela. Svi zajedno su se prvo uputili u vinograd, gde su ubrani prvi zreli grozdovi, čime je simbolično otvorena manifestacija.

Pomoćnik ministra poljoprivrede Aleksandar Bogićević koji je posetio manifestaciju, zaključio je: „Veoma je bitno da uz proizvodnju vina ide i vinski turizam, koji je dodatan prihod za proizvođače. Spoj proizvodnje i vinskog i seoskog turizma je ovde očigledan.“

Rogljevačke pivnice su spomenički kompleks kamenih vinskih podruma iz devetnaestog veka. Zajedno sa Rajačkim, Smedovačkim i Štubičkim pivnicama predstavljaju u svetu jedinstven fenomen – naselja u kojima ne stanuju ljudi, već vino. U takvom okruženju, gde je vino kult, manifestacija posvećena berbi grožđa ima posebnu draž. Posetioci su uživali u domaćim sortama vina, koja su bila izložena na štandovima ispred pivnica. Najviše su se istakle crna tamjanika i bagrina – dve autohtone sorte Negotinske Krajine.

Projekat #EUzaTebe – za kulturno nasleđe i turizam“ ima za cilj da očuva nasleđe i razvije turizam u Istočnoj Srbiji. Stoga je podrškom „Krajinske berbe“ objedinio oba cilja – podstakavši da se narodni običaji sačuvaju ali i budu primamljivi za posetioce iz cele zemlje i sveta.

„Festival koji smo prošli vikend doživeli u Rajačkim pivnicama i ovaj u Rogljevu danas pokazuje da su festivali ovog karaktera neophodni. Oni promovišu ovaj kraj, šalju lepu sliku u svet i iskreno se nadam da će ovakvih događaja biti što više“, izjavio je Tomislav Knežević, vođa projekta i predstavnik GIZ-a.

U zabavnom delu programa, nastupila su kulturno-umetnička društva iz Istočne Srbije i ansambli tradicionalne muzike, dok su mlade devojke u narodnim nošnjama bile u izboru za najlepšu i najvredniju beračicu.

„Svi kad dođu kažu da je ovo prelepo, da je nestvarno i da ne mogu da veruju šta su ovde videli“, rekla je Gorica Jovanović, predsednik udruženja „Rogljevačke pivice“, a potvrdili su i mnogi posetioci širom zemlje i inostranstva.

Zvaničan program se završio nastupom Bilje Krstić i Bistrik benda. „Jovano, Jovanke“, Jonje, Jonje“, „Gde ima studena voda Radule“ su samo neki od hitova koji su upotpunili čitavu atmosferu. „Divno je što smo večeras ovde. Spot „Jonje, Jonje“ smo snimili baš ovde u Rogljevu, zbog čega sam ponosna“ – rekla je Bilja Krstić. Ova godina je za Bistrik bend jubilarna dvadeseta. „Pripremili smo dokumentarni film , koji ćemo objaviti do kraja godine kao i novi album za jubilej“ – najavila je pevačica.

Organizator „Krajinske berbe“ je udruženje „Rogljevačke pivnice“ koje je uz pomoć i pokroviteljstvo Ministartsva Turizma, Opštine Negotin i TOO Negotin realizovalo čitav događaj. Podršku je pružio i projekat „#EUzaTebe – za kulturno nasleđe i turizam“ koji finansiraju Evropska unija i Vlada Nemačke, a sprovodi GIZ, s čijom podrškom je upravo „Krajinska berba“ pokrenuta još 2003. godine. Jedan od ciljeva projekta je da se poveća atraktivnost Istočne Srbije kao turističke destinacije. Podrškom tradicionalnih manifestacija se dobija jedinstvena turistička ponuda privlačna kako domaćim tako i stranim gostima.

FETISLAM

icon

U Kladovu. U okviru konzervatorskih radova biće obnovljena Varoš kapija i pripadajući deo bedema tvrđave, kao i lagumi u samom bedemu. Značajan deo radova odnosiće se i na konzervaciju ulazne kapije u tzv. Mali grad, kao i letnje pozornice i dveju kružnih kula u delu zida – utvrđenja prema Dunavu.

FELIX ROMULIANA

icon

Arheološki lokalitet Gamzigrad u blizini Zaječara sa ostacima rimske carske palate nalazi se na UNESCO-voj listi Svetske kulturne baštine. U sklopu ovog spomeničkog kompleksa biće izgrađen centar za posetioce.

RAJAČKE PIMNICE

icon

Kod Negotina. Komunalna infrastruktura biće u fokusu radova na ovom lokalitetu, koji je predložen za upis na UNESCO listu Svetske kulturne baštine – izgradnja vodovodne i kanalizacione mreže, postavljanje nove trafostanice, elektromreže i javnog osvetljenja, kao i popločavanje pešačkih staza u kompleksu.

0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x