EU za turizam

Putovanje u zeleno – otkrijte održivi turizam - EU za turizam

EU za turizam

#EUzaTebe – za kulturno nasleđe i turizam

 Putovanje u zeleno - otkrijte održivi turizam

Zeleni, održivi ili eko-turizam fokusiran je na očuvanje prirodnih resursa, smanjenje uticaja na životnu sredinu i promovisanje lokalne zajednice i kulture. Takav oblik turizma podstiče specifičan način poslovanja – smanjenje potrošnje energije i uštedu vode, efikasne i ekološki prihvatljive načine odlaganja otpada, promoviše biodiverzitet, boravak u lokalnoj zajednici i korišćenje namirnica lokalnih proizvođača.

 

Kroz projekat “EU za kulturno nasleđe i turizam”, koji finansiraju Evropska unija i Vlada Nemačke, a sprovodi GIZ, dodeljena su bespovratna sredstva za podizanje turističkih kapaciteta kroz takozvano “zeleno” poslovanje. Među dobitnicima sredstava namenjenih “ozelenjavanju” biznisa, nalaze se dva kampa, “Kalinovac” u blizini Srebrnog Jezera i kamp “Asin” u Golupcu.

 

Kamp “Kalinovac” već šest godina vodi čak četiri generacije jedne porodice, Marjanović. To je prvo organizovano stajalište po prelasku Dunava kod Rama, smešteno je kod sela Zatonje, na međunarodnim biciklističkim rutama EuroVelo 6 i EuroVelo 13. Od Beograda je udaljeno sto kilometara, a od Srebrnog jezera samo šest!  

 

“Kupovinom solarnih panela značajno smo smanjili račune za električnu energiju, jer toplu vodu sada dobijamo korišćenjem sunčeve svetlosti. Uz dodatnu opremu obezbedili smo bolje uslove za turiste koji su smešteni u sobe u okviru kampa, a kupovinom rekvizita za dvorište dobili smo i dodatne sadržaje za decu. Uz nove trotinete i bicikle, kao i SUP daske (daske za veslanje, Stand Up Paddle) naši gosti sada imaju i mogućnost da istraže okolinu na različite načine,” kaže Boban Marjanović, vlasnik kampa “Kalinovac”.

 

U blizini se nalaze dva izvora sa čistom vodom, uređena plaža na obali Srebrnog jezera, teren za odbojku na pesku i brojni kulturno-istorijski spomenici, a kamp najčešće posećuju ljubitelji jedrenja na dasci i ribolova.

 

Drugi kamp koji je dobitnik sredstava za zeleno poslovanje najviše privlači zaljubljenike u biciklizam. To je kamp “Asin” koji se nalazi u okviru Nacionalnog parka Đerdap, smešten pored biciklističkih staza EuroVelo 6 i EuroVelo 13.

 

Sredstva koja smo dobili upotrebili smo za kupovinu solarnih kolektora za zagrevanje vode, čime smo postali ekonomičniji, jer štedimo električnu energiju i koristimo solarnu. Za nas je upravo ta održivost veoma važna, budući da u našem kraju često nestaje struja“, kaže Milena Vasić iz kampa “Asin”.

 

Osim solarnih kolektora, u kampu su nabavkom opreme za hemijski toalet poboljšali kvalitet usluge kamperima i doprineli očuvanju životne sredine, jer su na svakoj kamper-parceli sada instalirani priključci za vodu i električnu energiju. Dodatno je uređen i prostor unutar kampa i postavljeni su ivičnjaci na centralnoj stazi na samoj parceli, a posetioci kampa sada imaju priliku i da igraju i stoni tenis i stoni fudbal.

 

O energetskoj efikasnosti i postavljanju solarnih panela razmišljali su i ugostitelji. Jedan od njih, Aleksandar Živanović, vlasnik je restorana “Vožd” u Topoli. Osim široke ponude tradicionalnih jela koje pripremaju najvećim delom od domaćih proizvođača, na krovu ovog restorana sada je instalirana i mini solarna elektrana od 10kW.

 

Postavljanjem solarnih panela značajno smo smanjili račune za električnu energiju i unapredili poslovanje. Očekujem da će i turisti ceniti to što koristimo obnovljive izvore energije. Do sada su to uglavnom primećivali strani turisti, ali verujem da će i gosti iz Srbije prepoznati našu ekološku svest i održivo poslovanje”, kaže Živanović.

 

Slično iskustvo ima i porodica Gitarić, koja u Smederevu već tri i po decenije drži vinariju “Dionis”. Oni su instaliranjem solarnih panela značajno unapredili svoju proizvodnju, zahvaljujući povoljnom položaju imanja i velikom broju sunčanih sati karakterističnim za ovo područje.

 

“Zaista nam je važno da deo energije koju trošimo koristimo iz ekološkog izvora. To nam smanjuje račune za električnu energiju, a dobijamo i višak sredstava kojim unapređujemo vinski turizam” kaže Srđan Gitarić. On veruje da time daju pozitivan primer lokalnoj zajednici i doprinose podizanju ekološke svesti o važnosti održivog poslovanja. Prema njegovim rečima, do sada su samo turisti iz inostranstva primećivali solarne panele na krovu vinarije, ali veruju da će se uskoro i to promeniti i da će i gosti iz Srbije to prepoznavati kao važan i održiv način poslovanja.

 

Jedno od seoskih domaćinstava koje pruža smeštaj turistima u Tekiji, ribarskoj varošici na obali Dunava pored Kladova, vodi Tomislava Tonka Radić u apartmanu „Nana” koja se seoskim turizmom bavio od 2016. godine. „Imamo dva apartmana, jedan za šest, drugi za dve osobe. Najlepši deo našeg smeštaja su terase, sa kojih se pruža divan pogled na Dunav. Mislim da nam se, između ostalog i zbog toga turisti stalno vraćaju”, kaže Tonka.

 

Dobijena sredstva iskoristila je za unapređenje svog poslovanja kroz energetsku efikasnost i proširenje kapaciteta smeštaja.

 

„Sredstva smo iskoristili za ugradnju solarnih panela, koji su nam obezbedili uštedu energije, kao i za adaptiranje novog apartmana, što nam je povećalo  broj gostiju. Sada je boravak kod nas još bolji i lepši”, kaže Tonka.


Zeleni turizam pomaže u zaštiti biodiverziteta i prirodnih staništa, promoviše upotrebu održivih načina transporta, energetsku efikasnost i smanjenje otpada. Veliki značaj daje ekonomskom razvoju lokalnih zajednica kroz korišćenje lokalnih proizvoda, promociju kulture i tradicije, kao i zapošljavanju lokalnog stanovništva. 

FETISLAM

icon

U Kladovu. U okviru konzervatorskih radova biće obnovljena Varoš kapija i pripadajući deo bedema tvrđave, kao i lagumi u samom bedemu. Značajan deo radova odnosiće se i na konzervaciju ulazne kapije u tzv. Mali grad, kao i letnje pozornice i dveju kružnih kula u delu zida – utvrđenja prema Dunavu.

FELIX ROMULIANA

icon

Arheološki lokalitet Gamzigrad u blizini Zaječara sa ostacima rimske carske palate nalazi se na UNESCO-voj listi Svetske kulturne baštine. U sklopu ovog spomeničkog kompleksa biće izgrađen centar za posetioce.

RAJAČKE PIMNICE

icon

Kod Negotina. Komunalna infrastruktura biće u fokusu radova na ovom lokalitetu, koji je predložen za upis na UNESCO listu Svetske kulturne baštine – izgradnja vodovodne i kanalizacione mreže, postavljanje nove trafostanice, elektromreže i javnog osvetljenja, kao i popločavanje pešačkih staza u kompleksu.

KRALJEV PODRUM

icon

Uprava dvora je 1927. sklopila ugovor o podizanju modernog podruma na zadužbinskom imanju na Oplencu sa firmom Abel i Bohringer iz Štutgarda, a u prepisci oko izrade skice podruma je upravnik Dvora u pismu 22. septembra naglasio arhitektama da vode računa o tome da „taj podrum treba u isto vreme služiti i za ugled, ali bez nepotrebnog luksuza“

0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x