EU za turizam

Rajačke pimnice

#EUzaTebe – za kulturno nasleđe i turizam

RAJAČKE PIMNICE

Nedaleko od Negotina, na brdu iznad sela Rajac, nalaze se Rajačke pimnice. U ovom mestu autentičnog izgleda ne stanuju ljudi, već vino. Pimnice su, zapravo, naselje napravljeno za proizvodnju i skladištenje vina. Etimologija termina „pimnice“ je zanimljiva. U izvornom obliku se govorilo „pivnice“, od glagola piti i imenice vino. Ali je s vremenom V prešlo u M, stoga se sada češće izgovara kao pimnice, iako su oba oblika prihvaćena.

Rajačke pimnice su nastale u toku devetnaestog i početkom dvadesetog veka, kada su i doživele svoj vrhunac. Usled širenja filoksere (biljne vaši koja napada vinovu lozu) po Evropi, klimatski i geografski uslovi sačuvali su Negotinsku Krajinu od ove pošasti i odredili je da bude novi izvoznik vina za ceo kontinent. Ubrzo je čitava Krajina doživela procvat, vina iz ovog regiona mogla su se naći po mnogim dvorovima Evrope. Stanovnici Rajca iskoristili su ovu priliku i unapredili vinogradarstvo i tako postali nadaleko poznati po svojim autohtonim vrstama grožđa i vina. Nakon ovog slavnog perioda, ostala su samo sećanja i priče koje se prenose sa kolena na koleno. Nažalost, usled otežane ekonomske situacije, počevši od sedamdesetih godina prošlog veka, mnogi stanovnici napuštaju Rajac, čime i pimnice ostaju opustošene, te danas imaju oko 50 gazdinstava u poređenju sa 350, koliko su imale početkom dvadesetog veka.

Pimnice nisu poznate samo po vinu, već i po autentičnoj arhitekturi. Sve pimnice su sagradjene na istovetan način i u prepoznatljivom rustičnom stilu kombinacije kamena i drveta. Sprat je namešten za noćenje i boravak vinogradara, dok je prizemlje, odnosno podrum, namenjen vinu koje se tu odlaže. Pozicija pimnica na vrhu brda omogućava veličanstven pogled na prirodni krajolik. Stoga ne čudi što ovakav ambijent, uz odlično vino i izvrsnu domaću hranu, čini pimnice idealnim mestom za odmor i uživanje.

Iako su same pimnice spomenik kulture od izuzetnog značaja, groblje, koje se nalazi odmah uz naselje sa svojim veoma zanimljivim i mističnim spomenicima predstavlja „muzej“ tradiconalne umetnosti ukrašavanja kamena. Kako se ne bi uništila mističnost i magija ovog izuzetnog mesta, priče o groblju najbolje je čuti od samih meštana. Na posetiocima ostaje koju će priču, odnosno legendu, odabrati.

Pored svog bogatstva koje pimnice mogu da ponude, da se zaključiti da imaju ozbiljan turistički potencijal. Priroda, vino, arhitektura i mističnost kojima obiluje ovo mesto mogu da privuku svakog posetioca, bilo da traga za uživanjem u prirodi, degustaciji vina ili neobičnoj arhitekturi i umetnosti. Shodno tome, projekat „#EUzaTebe – za kulturno nasleđe i turizam nastoji da podrži lokalno stanovništvo u iskorišćavanju ovog potencijala. Cilj Projekta je da unapredi uslove i komfor boravka u pimnicama infrastrukturalnim opremanjem. Sredstvima i aktivnostima projekta će biti uvedeno redovno i stabilno vodosnabdevanje, biće uvedena i stabilizovana elektroenergetska mreža, što bi trebalo da omogući povećanje smeštajnih kapaciteta, a time i povećati broj posetilaca. Pored infrastrukturnih radova, biće sprovedene obuke zaposlenih u turističkom sektoru, kako bi se ugostiteljske delatnosti podigle na viši nivo. U istom cilju biće sproveden i program bespovratne pomoći (grantovi), preko koga će svi koji se bave turizmom moći da konkurišu sa projektima čiji je cilj poboljšanje turističke usluge.

Konačni cilj Evropske unije (EU) kao donatora i Nemačke organizacije za međunarodnu saradnju (GIZ) kao partnera koji projekat „#EUzaTebe – za kulturno nasleđe i turizam“ sprovodi, je da se poveća broj zaposlenih u ovom regionu kroz podizanje kvaliteta i obima turističke ponude, a time i ekonomka situacija u Negotinskoj Krajini.

FETISLAM

icon

U Kladovu. U okviru konzervatorskih radova biće obnovljena Varoš kapija i pripadajući deo bedema tvrđave, kao i lagumi u samom bedemu. Značajan deo radova odnosiće se i na konzervaciju ulazne kapije u tzv. Mali grad, kao i letnje pozornice i dveju kružnih kula u delu zida – utvrđenja prema Dunavu.

FELIX ROMULIANA

icon

Arheološki lokalitet Gamzigrad u blizini Zaječara sa ostacima rimske carske palate nalazi se na UNESCO-voj listi Svetske kulturne baštine. U sklopu ovog spomeničkog kompleksa biće izgrađen centar za posetioce.

RAJAČKE PIMNICE

icon

Kod Negotina. Komunalna infrastruktura biće u fokusu radova na ovom lokalitetu, koji je predložen za upis na UNESCO listu Svetske kulturne baštine – izgradnja vodovodne i kanalizacione mreže, postavljanje nove trafostanice, elektromreže i javnog osvetljenja, kao i popločavanje pešačkih staza u kompleksu.