EU za turizam

Razmena znanja o turizmu i vinarstvu između Istočne Srbije i Južne Francuske - EU za turizam

EU za turizam

#EUzaTebe – za kulturno nasleđe i turizam

Razmena znanja o turizmu i vinarstvu između Istočne Srbije i Južne Francuske - EU za turizam

Studijska grupa iz Istočne Srbije i Šumadije otputovala je u Južnu Francusku, u oblast Oksitaniju, sa ciljem razmene iskustva i znanja o turizmu i vinarstva, kao i korišćenja kulturnog nasleđa za turistički razvoj regiona. Petodnevno studijsko putovanje počelo je obilaskom tvrđave Karkason, najvećeg srednjovekovnog utvrđenja u Evropi, koje se nalazi UNESCO-voj listi Svetske kulturne baštine i koje pokazuje koliki je značaj jednog istorijskog spomenika za čitav region.

Od kada je zamak Karkason pod zaštitom UNESCO-a, dolazi mnogo veći broj turista, a država najviše finansijksi pomaže. Doprinosi i prodaja ulaznica za Šato de Kontal, kao i suvenirnica, unitar tvrđave“, kaže Kristal Ferera iz turističke organizacije Karkasona.

Primer objedinjene turističke ponude – degustacija vina u srednjovekovnom zdanju – pokazao je da turizam i vinarstvo mogu da naprave zanimljivu ponudu za posetioce. Stvaranje sličnih objedinjenih turističkih ponuda u Istočnoj Srbiji jedan je od ciljeva projekta „#EUzaTebe – za kulturno nasleđe i turizam,“ koji je i organizator ovog studijskog putovanja.

Važnost saradnje između istorijskih lokaliteta i vinara su prepoznale i dve devojke koje se bave proizvodnjom vina u Rajačkim pivnicama. Kristina Lukić, diplomirana enološkinja, istakla je da je turizam neizostavni deo vinarske priče. „Vrlo je zanimljivo kako uspešno sarađuju turizam i vinogradari. Napravili su vrlo dobru saradnju, tako što svake godine predstavljaju svoja vina u tvrđavi“ – kaže Kristina, koja uskoro otvara svoju vinariju na Rajačkim pivnicama.

Jelena Cvetković, predstavnica „Udruženja mladih sa Rajačkih pivnica“, prepoznala je model saradnje turizma i vinogradarstva u Karkasonu kao veoma uspešan. „Najviše mi se dopala priča kako su uklopili turizam i saradnju sa vinogradarima i nadam se da nešto od toga možemo da primenimo i mi, s obzirom da je situacija kod nas dosta različita“ – ocenila je mlada vinogradarka iz Rajačkih pivnica.

Razvojna perspektiva regiona često leži na značajnom kulturno-istorijskim nasleđu. „Ovde vidimo puno istorije koja je valorizovana na pravi način i stavljena u funkciju razvoja. Mislim da će ovih narednih pet dana biti izuzetno korisni za nas jer sva ova iskustva ne moramo da prolazimo korak po korak, jer možemo odmah da naučimo“, zaključila je Nataša Đorđević, predstavnica Regionalne agencija za ekonomski razvoj Šumadije i Pomoravlja.

Za turističke radnike je veoma bitna razmena iskustava i ideja, pogotovo kada su u pitaju uspešni modeli i trendovi. To često podrazumeva putovanja i obilaske drugih destinacija. Nažalost, pandemija je usporila ovu razmenu znanja. Stoga je ovo studijsko putovanje za Ivana Morarevića, direktora Turističke agencije „Đerdap travel” od izuzetnog značaja. „Za nas je ovo izuzetna prilika da vidimo kako to možemo da poboljšamo i primenimo kod nas na našem terenu, i da upravo preuzmemo taj „know-how“ sistem koji ovde funkcioniše besprekorno. Zahvaljujući Evropskoj uniji i GIZ-u, evo sada smo u prilici da to na licu mesta vidimo i da zaista dosta toga možemo da naučimo ovde“ – rekao je Morarević prilikom posete Karkasonu.

Svrha studijskog putovanja u Južnu Francusku je da se otkriju i usvoje uspešni primeri simbioze turizma sa ostalim privrednim granama i kulturnim nasleđem. To je istovremeno i jedan od ciljeva projekta #EUzaTebe – za kulturno nasleđe i turizam koji finansiraju Evropska unija i Vlada Nemačke, a sprovodi Nemačka organizacija za međunarodnu saradnju GIZ.

FETISLAM

icon

U Kladovu. U okviru konzervatorskih radova biće obnovljena Varoš kapija i pripadajući deo bedema tvrđave, kao i lagumi u samom bedemu. Značajan deo radova odnosiće se i na konzervaciju ulazne kapije u tzv. Mali grad, kao i letnje pozornice i dveju kružnih kula u delu zida – utvrđenja prema Dunavu.

FELIX ROMULIANA

icon

Arheološki lokalitet Gamzigrad u blizini Zaječara sa ostacima rimske carske palate nalazi se na UNESCO-voj listi Svetske kulturne baštine. U sklopu ovog spomeničkog kompleksa biće izgrađen centar za posetioce.

RAJAČKE PIMNICE

icon

Kod Negotina. Komunalna infrastruktura biće u fokusu radova na ovom lokalitetu, koji je predložen za upis na UNESCO listu Svetske kulturne baštine – izgradnja vodovodne i kanalizacione mreže, postavljanje nove trafostanice, elektromreže i javnog osvetljenja, kao i popločavanje pešačkih staza u kompleksu.

0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x