EU za turizam

Razvoj turizma na Rtnju - EU za turizam

EU za turizam

#EUzaTebe – za kulturno nasleđe i turizam

Razvoj turizma na Rtnju

Ugostiteljsko turistički sektor u Srbiji trpi velike gubitke od pojave pandemije korona virusa. Na ublažavanju posledica dosta je uradila i sama država, a Evropska unija je pomogla ovaj sektor u istočnoj i jugoistočnoj Srbiji, bespovratnom donacijom od milion evra.

U naselju Rtanj, podno ove mistične i turistima veoma privlačne planine, radi nekoliko kategorisanih objekata za smeštaj i odmor. Pre skoro dve godine u ovom sektoru oprobao se i Dragomir Gmitrović, koji sada u ponudi ima 60-ak ležajeva. Turiste osim smeštaja zanima i domaća hrana, pa je na konkursu Evropske unije za bespovratna sredstva u iznosu od 10 hiljada evra, odlučio da opremi kuhinju. Ostatak odobrenih sredstava Gmitrović je iskoristio za opremu za planinarenje i pešačenje koje je veoma atraktivno na Rtnju i u okolini.

Iz GIZ-a koji realizuje celokupni projekat, kažu da je većina grantova u završnoj fazi realizacije: „Evropska unija ulaže u velike projekte u Srbiji, kao što su revitalzacija Golubačke tvrđave, rekonstrukcija tvrđave Fetislam i poboljšanje infrastrukture Rajačkih pimnica. Ali, važni su i mali projekti koji pomažu ljudima da realizuju ideje za male biznise“, izjavio je Aleksander Bec, vođa projektnog tima “#EUzaTebe-za kulturno nasleđe i turizam”.

Čak 120 malih porodičnih firmi i poljoprivrednih gazdinstava iz 12 gradova i opština na istoku i jugoistoku Srbije, dobilo je bespovratnu pomoć Evropske unije, ukupne vrednosti milion evra, za ublažavanje posledice krize izazvane pandemijom virusa korona.

FETISLAM

icon

U Kladovu. U okviru konzervatorskih radova biće obnovljena Varoš kapija i pripadajući deo bedema tvrđave, kao i lagumi u samom bedemu. Značajan deo radova odnosiće se i na konzervaciju ulazne kapije u tzv. Mali grad, kao i letnje pozornice i dveju kružnih kula u delu zida – utvrđenja prema Dunavu.

FELIX ROMULIANA

icon

Arheološki lokalitet Gamzigrad u blizini Zaječara sa ostacima rimske carske palate nalazi se na UNESCO-voj listi Svetske kulturne baštine. U sklopu ovog spomeničkog kompleksa biće izgrađen centar za posetioce.

RAJAČKE PIMNICE

icon

Kod Negotina. Komunalna infrastruktura biće u fokusu radova na ovom lokalitetu, koji je predložen za upis na UNESCO listu Svetske kulturne baštine – izgradnja vodovodne i kanalizacione mreže, postavljanje nove trafostanice, elektromreže i javnog osvetljenja, kao i popločavanje pešačkih staza u kompleksu.

0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x