EU za turizam

Smedovačko zvono ponovo zvoni na starom zvoniku - EU za turizam

EU za turizam

#EUzaTebe – za kulturno nasleđe i turizam

Smedovačko zvono ponovo zvoni na starom zvoniku

Nakon završene restauracije, seosko zvono iz 1872. godine vraćeno je na svoje mesto u obnovljeni Smedovački zvonik, a sve zahvaljujući sredstvima Evropske unije, kroz projekat EU za kulturno nasleđe i turizam. Nakon više od dve decenije, zvono, koje je bilo dar kneza Milana Obrenovića meštanima, ponovo će moći da obaveštava stanovnike o važnim događajima u Smedovcu.

Tokom trajanja radova na zvoniku, zvono je bilo izloženo u Narodnom muzeju u Beogradu, gde su svi zainteresovani građani mogli da vide deo istorije stare više od 150 godina. Međutim, došlo je vreme da se zvono vrati u svoj dom, Smedovac, jedno od poznatih vinskih sela Negotinske krajine, koje čuva tradiciju vinarstva, vinogradarstva i autentične srpske narodne arhitekture.

 

Izvođenjem restauracije, na malom ali bitnom objektu za očuvanje kulturnog nasleđa istočne Srbije, Nemačka organizacija za međunarodnu saradnju GIZ, koja zajedno sa partnerima sprovodi ovaj projekat Evropske unije, pokazuje brigu i razumevanje za očuvanje spomenika kulture.

Na ceremoniji vraćanja smedovačkog zvona, vođa projekta EU za kulturno nasleđe i turizam, Aleksander Bec, istakao je važnost projekta koji je pokazao da Evropska unija ne brine samo o tvrđavama i velikim arheološkim lokalitetima, već i o objektima kulture značajnim za lokalne zajednice: „Drago mi je da smo ovde da završimo ono što smo počeli u septembru. Zvono danas ulazi po drugi put u selo, prvi put 1872. i danas, 2023. godine. Staro smedovačko zvono, koje je knez Milan poklonio selu u 19.veku, obnovljeno je u Beogradu. Zvonik je takođe saniran i spreman da ponovo ponosno nosi svoje zvono. Nadam se da će zvono još dugo, dugo služiti stanovnike Smedovca i da će najavljivati lepe vesti i radosne događaje.“

Ceremoniji vraćanja smedovačkog zvona prisustvovali su i Episkop timočki gospodin G. Ilarion, koji je i blagoslovio zvono, predstavnici Zavoda za zaštitu spomenika republike Srbije, predstavnici GIZ – a, kao i meštani Smedovca i mnogobrojni gosti Negotinske krajine.

FETISLAM

icon

U Kladovu. U okviru konzervatorskih radova biće obnovljena Varoš kapija i pripadajući deo bedema tvrđave, kao i lagumi u samom bedemu. Značajan deo radova odnosiće se i na konzervaciju ulazne kapije u tzv. Mali grad, kao i letnje pozornice i dveju kružnih kula u delu zida – utvrđenja prema Dunavu.

FELIX ROMULIANA

icon

Arheološki lokalitet Gamzigrad u blizini Zaječara sa ostacima rimske carske palate nalazi se na UNESCO-voj listi Svetske kulturne baštine. U sklopu ovog spomeničkog kompleksa biće izgrađen centar za posetioce.

RAJAČKE PIMNICE

icon

Kod Negotina. Komunalna infrastruktura biće u fokusu radova na ovom lokalitetu, koji je predložen za upis na UNESCO listu Svetske kulturne baštine – izgradnja vodovodne i kanalizacione mreže, postavljanje nove trafostanice, elektromreže i javnog osvetljenja, kao i popločavanje pešačkih staza u kompleksu.

0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x