EU za turizam

Saradnja južne Francuske i istočne Srbije - EU za turizam

EU za turizam

#EUzaTebe – za kulturno nasleđe i turizam

Saradnja južne Francuske i istočne Srbije

Fokus projekta „#EUzaTebe – za kulturno nasleđe i turizam“ je razvoj turizma u istočnoj Srbiji. Pored dodele bespovratnih sredstava  i obnove kulturnih spomenika, razmena znanja i iskustva u oblasti turizma je od ključnog značaja za poboljšanje turističke ponude regiona.

Protekle nedelje istočnu Srbiju su posetili gospodin Pjer Verdije, ispred Turističke organizacije Oksitanije u južnoj Francuskoj i predstavnici Francuske ambasade. U cilju uspostavljanja partnerstva između turističkih organizacija  istočne Srbije i južne Francuske, gospodin Verdije je upoznao lokalne partnere projekta i lokacije na kojima se projekat sprovodi. Cilj buduće saradnje je da se uspostavi razmena iskustava i znanja o ruralnom turizmu, vinskom turizmu i vinogradarstvu između istočne Srbije i južne Francuske. Tim povodom, biće organizovani seminari i obuke za male vinare iz Rajačkih i Rogljevačkih pivnica.

Tokom svoje posete, gospodin Verdije je imao priliku da poseti Golubačku tvrđavu, Fetislam u Kladovu, vinske podrume i vinarije u Rajcu i Rogljevu, Manastir Bukovo, Felix Romulianu kao i da se sretne sa gradonačelnicima Zaječara, Kladova i Negotina, predstavnicima lokalnih turističkih organizacija i lokalnim stanovništvom.

FETISLAM

icon

U Kladovu. U okviru konzervatorskih radova biće obnovljena Varoš kapija i pripadajući deo bedema tvrđave, kao i lagumi u samom bedemu. Značajan deo radova odnosiće se i na konzervaciju ulazne kapije u tzv. Mali grad, kao i letnje pozornice i dveju kružnih kula u delu zida – utvrđenja prema Dunavu.

FELIX ROMULIANA

icon

Arheološki lokalitet Gamzigrad u blizini Zaječara sa ostacima rimske carske palate nalazi se na UNESCO-voj listi Svetske kulturne baštine. U sklopu ovog spomeničkog kompleksa biće izgrađen centar za posetioce.

RAJAČKE PIMNICE

icon

Kod Negotina. Komunalna infrastruktura biće u fokusu radova na ovom lokalitetu, koji je predložen za upis na UNESCO listu Svetske kulturne baštine – izgradnja vodovodne i kanalizacione mreže, postavljanje nove trafostanice, elektromreže i javnog osvetljenja, kao i popločavanje pešačkih staza u kompleksu.

0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x