EU za turizam

Svečanim potpisivanjem Memoranduma između Opštine Topola i GIZ-a obeležen početak rekonstrukcije Kraljevskog podruma na Oplencu - EU za turizam

EU za turizam

#EUzaTebe – za kulturno nasleđe i turizam

Svečanim potpisivanjem Memoranduma između Opštine Topola i GIZ-a obeležen početak rekonstrukcije Kraljevskog podruma na Oplencu

Oplenac, Topola, 29. april. – Svečanim potpisivanjem Memoranduma o saradnji između Opštine Topola i Deutsche Gesellschaft für Internationale Zusammenarbeit (GIZ) GmbH zvanično je obeležen početak radova na rekonstrukciji Kraljevskog podruma u okviru Kraljevske vinarije u Topoli. Rekonstrukcija će se odvijati u okviru projekta #EUzaTebe – za kulturno nasleđe i turizam koji zajednički finansiraju Evropska unija i nemačko Savezno ministarstvo za ekonomsku saradnju i razvoj BMZ, a sprovodi GIZ.

Vladimir Radojković, predsednik Opštine Topola, zahvalio se GIZ-u i Evropskoj uniji na pruženoj podršci. „Ovo je objekat pod zaštitom spomenika kulture i želimo da ovom rekonstrukcijom očuvamo njen duh. Nadam se da ćemo već krajem avgusta ili početkom jeseni – početkom berbe grožđa – završiti prvi deo, te da ćemo imati potpisan ugovor i za nastavak projekta. Želja nam je da Kraljevska vinarija postane nukleus Topole postane njen ponos,“ zaključio je gospodin Radojković.

Prisutne je pozdravio i Aleksander Bec, vođa programa u GIZ-u. „Kraljevsku vinariju već posećuje veliki broj ljudi i renoviranje ovog istorijskog mesta sredstvima Evropske unije dodatno će povećati atraktivnost Topole kao turističke destinacije,“ istakao je gospodin Bec.

Radovi na rekonstrukciji obuhvatiće adaptaciju, sanaciju i revitalizaciju Objekat 1 – Zadužbine kralja Petra I Karađorđevića – Kompleks Kraljeve vinarije – Kraljev podrum. Reč je o objektu sa bogatim kulturnim i istorijskim nasleđem, čije je podizanje započeto 1927. godine sklapanjem ugovora između Uprave dvora je 1927. i firme Abel i Bohringer iz Štutgarda, a zvanično završeno 1931. godine. Danas se ovaj prostor koristi za okupljanje udruženja vinara Šumadije, kao i za prezentacije izlaganje i prodaju vina od proizvođača okupljenih u vinarsko udruženje Vinara Šumadije, kome pripada i Kraljeva vinarija na Oplencu.

FETISLAM

icon

U Kladovu. U okviru konzervatorskih radova biće obnovljena Varoš kapija i pripadajući deo bedema tvrđave, kao i lagumi u samom bedemu. Značajan deo radova odnosiće se i na konzervaciju ulazne kapije u tzv. Mali grad, kao i letnje pozornice i dveju kružnih kula u delu zida – utvrđenja prema Dunavu.

FELIX ROMULIANA

icon

Arheološki lokalitet Gamzigrad u blizini Zaječara sa ostacima rimske carske palate nalazi se na UNESCO-voj listi Svetske kulturne baštine. U sklopu ovog spomeničkog kompleksa biće izgrađen centar za posetioce.

RAJAČKE PIMNICE

icon

Kod Negotina. Komunalna infrastruktura biće u fokusu radova na ovom lokalitetu, koji je predložen za upis na UNESCO listu Svetske kulturne baštine – izgradnja vodovodne i kanalizacione mreže, postavljanje nove trafostanice, elektromreže i javnog osvetljenja, kao i popločavanje pešačkih staza u kompleksu.

0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x