EU za turizam

Svečano otvorena tvrđava Fetislam u Kladovu - EU za turizam

EU za turizam

#EUzaTebe – za kulturno nasleđe i turizam

Svečano otvorena tvrđava Fetislam u Kladovu

Obnovljena tvrđava Fetislam sa rekonstruisanom letnjom pozornicom je juče, 26. aprila, na Dan Opštine Kladovo svečano otvorena uz prisustvo predesednika republike Srbije Aleksandra Vučića,  šefa Delegacije Evropske unije Emanuela Žiofrea i ambasadorke Savezne Republike Nemačke Anke Konrad, kao i potpredsednice Vlade Republike Srbije i ministra kulture Maje Gojković, ministra turizma i omladine Huseina Memića, ministra za evropske integracije Tanje Miščević,  predstavnika diplomatskog kora i velikog broja građana Kladova.

Otvarajući tvrđavu, predsednik Vučić je rekao: „Fetislam danas izgleda veličanstveno, od 1867, dakle 156 godina, od kad je prešao u naše ruke nikada nije ovako lepo izgledao, ni Kladovo ovako lepo nije izgledalo. Hvala našim evropskim partnerima na ogromnom novcu koji su ovde uložili, ne samo u Fetislam već i u infrastrukturu u Rajac, Smedovac, Rogljevo, u Golubačku tvrđavu, u mnogo toga drugog što rade, u pomoć lokalnom biznisu da mogu da naprave turističke kapacitete da privuku mnoge ljude, ne samo iz Srbije već i Evrope.“

Evropska unija i Vlada Savezene Republike Nemačke su uložile preko 1.300.000 evra u rekonstrukciju Varoš kapije i pratećih kazamata, ulaza u Mali grad i letnju pozornicu na Fetislamu, kroz projekat „EU za kulturno nasleđe i turizam“ koji sprovodi Nemačka organizacija za međunarodnu saradnju GIZ. Cilj projekta je da se potencijali kulturnog nasleđa i turističke ponude iskoriste za ekonomski razvoj Donjeg Podunavlja i Istočne Srbije.

„Danas vidimo konkretne rezultate saradnje Evropska unije i Srbije na očuvanju nečaga do čega nam je svima stalo – našeg zajedničkog evropskog nasleđa, da ga sačuvamo za našu zajedniku budućnost. Posle Golupca i Bača, EU je podržala obnavljanje tvrđave Fetislam u Kladovu, još jedne impresivne fortifikacije na Dunavu i njene letnje pozornice, uz sufinansiranje Vlade Savezne Republike Nemačke. Ulažući u očuvanje kulturnog nasleđe i razvoj turističkih kapaciteta, mi takođe stvaramo mogućnosti za zapošljavanje i ekonomski razvoj“, rekao je ambasador Žiofre.

Prilikom otvaranja Fetislama, ambasadorka Nemačke Konrad izjavila je: „Turizam igra važnu ulogu u stvaranju radnih mesta u ruralnim područjima. Opština Kladovo je odličan primer kako se kombinacija turizma i kulturnog nasleđa koristi za lokalni razvoj. Turizam pruža razne mogućnosti, od otvaranja radnih mesta u ugostiteljstvu do proizvodnje lokalnih proizvoda i zanata. Pored toga, turizam može pomoći da se podigne svest o značaju kulturnog nasleđa, bitnog za identitet regiona i zajednica“.

Nakon zvaničnog otvaranja usledio je koncert „Cine and Rock“ orkestra, koji je svojim nastupom udahnuo početak novog života letnje pozornice tvrđave Fetislam.

FETISLAM

icon

U Kladovu. U okviru konzervatorskih radova biće obnovljena Varoš kapija i pripadajući deo bedema tvrđave, kao i lagumi u samom bedemu. Značajan deo radova odnosiće se i na konzervaciju ulazne kapije u tzv. Mali grad, kao i letnje pozornice i dveju kružnih kula u delu zida – utvrđenja prema Dunavu.

FELIX ROMULIANA

icon

Arheološki lokalitet Gamzigrad u blizini Zaječara sa ostacima rimske carske palate nalazi se na UNESCO-voj listi Svetske kulturne baštine. U sklopu ovog spomeničkog kompleksa biće izgrađen centar za posetioce.

RAJAČKE PIMNICE

icon

Kod Negotina. Komunalna infrastruktura biće u fokusu radova na ovom lokalitetu, koji je predložen za upis na UNESCO listu Svetske kulturne baštine – izgradnja vodovodne i kanalizacione mreže, postavljanje nove trafostanice, elektromreže i javnog osvetljenja, kao i popločavanje pešačkih staza u kompleksu.

0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x