EU za turizam

Turistički sektor Srbije spremno dočekuje novu sezonu zahvaljujući EU donaciji - EU za turizam

EU za turizam

#EUzaTebe – za kulturno nasleđe i turizam

Turistički sektor Srbije spremno dočekuje novu sezonu zahvaljujući EU donaciji

Nakon izbijanja pandemije COVID-19, turistički radnici su se suočili sa mnogim izazovima. Ove sezone mnoge turističke destinacije, ugostiteljski objekti, privatni i hotelski smeštaj, ponudiće svoje usluge uz velike mere opreza, kako bi se gosti ali i zaposleni osećali sigurno. Jedna od najznačajnijih mera je primena neophodnih zdravstveno-bezbednosnih protokola u cilju sprečavanja širenja virusa. Sa tim ciljem je HORES pokrenuo dobrovoljnu sertifikacionu šemu „Čisto i sigurno“, koja predstavlja potvrdu da su u turističkom objektu sprovedene sve epidemiološke mere prevencije širenja COVID-19.

Donacija Evropske unije od 662.000 evra, koju čine vredna oprema i dezinfekcioni materijal, omogućiće turističkim radnicima pred početak nove sezone da svoj posao obavljaju u skladu sa propisanim merama, kako bi gostima priuštili bezbedan boravak. Evropska unija pomenutu donaciju namenjenu malim i mikro preduzećima finansira kroz projekat “EUzaTebe – za kulturno nasleđe i turizam”, koji sprovodi Nemačka organizacija za međunarodnu saradnju GIZ.

Podunavska opština Golubac je među prvima koja je dobila opremu i dezinfekcioni materijal koji će davaocima privatnog smeštaja i restoranima omogućiti da posao obavljaju u skladu sa propisima, u cilju smanjenja rizika od širenja korona virusa u turističkom sektoru. „Dobili smo dezinfekciona sredstva, dezobarijere, atomizere i skafandere koji će nam omogućiti da gostima pružimo siguran boravak, obilazeći značajan spomenik kulture Golubačku tvrđavu i ostale znamenitosti opštine“, istakao je za ZA mediju Sreten Živković, rukovodilac turističkog sektora i vodičke službe.

Donacija je stigla i u Turističku organizaciju Opštine Kladovo, a namenjana je pružaocima privatnog smeštaja koji su registrovani u sistemu E-turista sa ciljem da turistički objekti za svoje zaposlene i goste obezbede sigurno okruženje. Zahvaljujući se na donaciji, Aleksandra Vasiljević iz Turističke organizacije je za TV Kladovo izjavila: „Svi stanodavci na teritoriji opštine Kladovo će dobiti donirana sredstva namenjena suzbijanju virusa i nadamo se da ćemo na taj način vratiti u normalu obim poslovanja na koji smo navikli i koji je pre pandemije imao pozitivan trend rasta“.

Pre pandemije Resavsku pećinu, prirodno dobro od nacionalnog značaja, posećivalo je preko 60 hiljada turista godišnje, a i ove sezone se očekuje veliki broj gostiju. Maske, beskontaktni toplomeri, oprema i sredstva za dezinfekciju, podići će nivo bezbednosti u ovom prostoru, kako za mnogobrojne turiste, tako i za zaposlene. I Bačka Topola sa jezerom i starom vetrenjačom po uzoru na holandske, je jedna od destinacija prepoznatih u strategiji turizma. Donacija anti-kovid sredstava i opreme dobrodošla je i ovoj turističkoj opštini, a kako kaže Marina Krsmanović iz TO „U cilju oporavka turizma kao jedne od najugroženijih privrednih grana tokom pandemije, donaciju ćemo podeliti pansionima, galerijama i muzejima i na taj način ćemo doprineti sprečavanju širenja virusa, a gosti će biti bezbedni boraveći u objektima na našoj opštini“.

Pružaoci turističkih usluga u Sremskim Karlovcima takođe su dobili higijensku opremu i materijal. Među njima su vlasnici smeštaja u domaćoj radinosti, predstavnici kulturno-istorijskih institucija i verskih objekata, hotela, restorana i vinarija, a tokom maja biće sprovedene i obuke za one koji su dobili ova sredstva, o tome kako se pridržavati protivepidemijskih mera i šta sve treba činiti da bi Karlovci postali nosilac oznake bezbedno za turiste.
Turističi sektor Opštine Loznica takođe je pogođen pandemijom, tako da je donacija stigla u pravom trenutku, u toku pripreme za predstojeću sezonu. Direktorka TOG Loznica Snežana Perić se zahvalila donatoru Evropskoj uniji i za TV Lotel izjavila: „Dobijeni materijal biće podeljen sa ciljem da se pripreme i dezinfikuju svi turistički lokaliteti na kojima se u narednom periodu očekuje najveći broj turista, a to su znamenito mesto Tršić, park Banje Koviljače, sportska hala i šetalite u Loznici“.

Pakete opreme sa dva motorna atomizera, zaštitnim odelima i naočarima, beskontaktnim toplomerima i dezificijensima dobila je i Turistička organizacija grada Leskovca. Deo materijala za dezinfekciju prosleđen je arhijerejskom namesništvu, prvom leskovačkom Narodnom muzeju za objekat gradska kuća i leskovačkom kultiurnom centru.
Projekat „#EUzaTebe – za kulturno nasleđe i turizam“, čiji je glavni cilj razvoj turizma u Donjem Podunavlju započeo je sa radom još 2019. godine, a sa izbijanjem pandemije, pomogao je turistički sektor u savladavanju izazova koji su usledili.

Pored raspodele opreme „Čisto i sigurno“, projekat je dodelio milion evra bespovratnih sredstava za mala i srednja turistička preduzeća na području istočne i jugo-istočne Srbije. Evropska unija je, finansirajući pomenute aktivnosti, znatno podržala turizam Srbije, kao jednu od grana privrede koje su najviše stradale po izbijanju COVID pandemije.
Trenutno je preko 180 hotela i 250 restorana deo dobrovoljne sertifikacione šeme „Čisto i sigurno“, čiji je cilj da se razviju zdravstveno-bezbednosni protokoli koji garantuju potpunu bezbednost gostima, kao i da se turistički radnici obuče za njihovu primenu. Očekuje se da će se i ostali hotelijeri i ugostitelji odazvati, a neophodan materijal i dezinfekciona sredstava dobiće ukupno 600 turističkih objekata na teritoriji cele Srbije.

FETISLAM

icon

U Kladovu. U okviru konzervatorskih radova biće obnovljena Varoš kapija i pripadajući deo bedema tvrđave, kao i lagumi u samom bedemu. Značajan deo radova odnosiće se i na konzervaciju ulazne kapije u tzv. Mali grad, kao i letnje pozornice i dveju kružnih kula u delu zida – utvrđenja prema Dunavu.

FELIX ROMULIANA

icon

Arheološki lokalitet Gamzigrad u blizini Zaječara sa ostacima rimske carske palate nalazi se na UNESCO-voj listi Svetske kulturne baštine. U sklopu ovog spomeničkog kompleksa biće izgrađen centar za posetioce.

RAJAČKE PIMNICE

icon

Kod Negotina. Komunalna infrastruktura biće u fokusu radova na ovom lokalitetu, koji je predložen za upis na UNESCO listu Svetske kulturne baštine – izgradnja vodovodne i kanalizacione mreže, postavljanje nove trafostanice, elektromreže i javnog osvetljenja, kao i popločavanje pešačkih staza u kompleksu.

0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x