EU za turizam

Unapređenje energetske efikasnosti u istočnoj i jugoistočnoj Srbiji – EU za turizam

EU za turizam

#EUzaTebe – za kulturno nasleđe i turizam

Unapređenje energetske efikasnosti u istočnoj i jugoistočnoj Srbiji

Bespovratna sredstva Evropske unije za ublažavanja ekonomskih posledica u oblasti turizma, nastalih zbog pandemije COVID-19, dobilo je 120 preduzetnika u 12 gradova istočne Srbije i Donjeg Podunavlja, a većina projekata je u završnoj fazi realizacije.

Srebrno jezero kod Velikog Gradišta veliki je turistički potencijal od koga koristi ima celo Podunavlje. Vila Dragana Milića sa 18 ležajeva, jedna je od stotinak objekata za privatni smeštaj, a rezultate od učešća na konkursu GIZ-a tek očekuju: „Aplicirali smo za grant od 10 hiljada evra koje smo uložili u sistem za grejenje i hlađenje, sa ciljem da produžimo turistišku sezonu“, istakao je Dragan Milić, vlasnik apartmana „Sunce“.
Šansu da poboljšaju turističku ponudu uz pomoć sredstava Evropske unije videla je i porodica Šulović koja se više od 2 decenije bavi turizmom. Apartman na Srebrnom jezeru izdaju oko 3 godine i ono što izdvaja njihovu ideju je što su dali šansu i osobama sa invaliditetom da uživaju u odmoru: „Sredstva smo uložili u rampu za invalidna lica, zamenili smo oluke i renovirali kupatilo“, izjavila je vlasnica apartmana „Ribolovačka priča.“

Od 120 podržanih projekata podrške EU turizmu, koje realizuje GIZ, ukupne vrednosti od million evra, u Golupcu i Velikom Gradištu podržano je 17, a u Sokobanji 19 projekata.

FETISLAM

icon

Kladovo. U okviru konzervatorskih radova biće obnovljena Varoš kapija i pripadajući deo bedema tvrđave, kao i lagumi u samom bedemu.

FELIX ROMULIANA

icon

Gamzigrad u blizini Zaječara (ostaci rimske carske palate pod zaštitom UNESCO-a. Na ovom lokalitetu biće izgrađen centar za posetioce.

RAJAČKE PIMNICE

icon

Negotin. Komunalna infrastruktura biće u fokusu radova na ovom lokalitetu koji je predložen za upis na UNESCO listu.

0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x