EU za turizam

Unapređenje energetske efikasnosti - EU za turizam

EU za turizam

#EUzaTebe – za kulturno nasleđe i turizam

Unapređenje energetske efikasnosti

Bespovratna sredstva Evropske unije za ublažavanja ekonomskih posledica u oblasti turizma, nastalih zbog pandemije COVID-19, dobilo je 120 preduzetnika u 12 gradova istočne Srbije i Donjeg Podunavlja. Dobitnici grantova su i porodice Mijatović iz Sokobanje i Bogojević iz Golupca koji su odlučili da dobijenim novcem unaprede energetsku efikasnost u svojim objektima, kako bi turistima omogućili smeštaj tokom cele godine. Sokobanja je poslednjih godina pri vrhu liste najposećenijih destinacija u Srbiji. Gotovo da ne postoji domaćinstvo koje se ne bavi turizmom. Mijatovići su u ovaj posao ušli pre pet godina, a ponudu stalno unapređuju. Uz pomoć projekta “#EUzaTebe – za kulturno nasleđe i turizam” nabavili su sistem toplotnih pumpi kako bi povećali energetsku efikasnost objekta, što se slaže sa zelenom politikom Evropske unije. Novac za ublažavanja ekonomskih posledica u oblasti turizma dobili su i Bogojevići iz Golupca, koji su se takođe odlučili za unapređenje energetske efikasnosti, a novac su uložili u multi inverter klimu, koja je mali potrošač i ne zagađuje okolinu. Domaćini Miljatović i Bogojević se uz dobijene grantove nadaju dobroj sezoni i većem broju turista.

FETISLAM

icon

U Kladovu. U okviru konzervatorskih radova biće obnovljena Varoš kapija i pripadajući deo bedema tvrđave, kao i lagumi u samom bedemu. Značajan deo radova odnosiće se i na konzervaciju ulazne kapije u tzv. Mali grad, kao i letnje pozornice i dveju kružnih kula u delu zida – utvrđenja prema Dunavu.

FELIX ROMULIANA

icon

Arheološki lokalitet Gamzigrad u blizini Zaječara sa ostacima rimske carske palate nalazi se na UNESCO-voj listi Svetske kulturne baštine. U sklopu ovog spomeničkog kompleksa biće izgrađen centar za posetioce.

RAJAČKE PIMNICE

icon

Kod Negotina. Komunalna infrastruktura biće u fokusu radova na ovom lokalitetu, koji je predložen za upis na UNESCO listu Svetske kulturne baštine – izgradnja vodovodne i kanalizacione mreže, postavljanje nove trafostanice, elektromreže i javnog osvetljenja, kao i popločavanje pešačkih staza u kompleksu.

0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x