EU za turizam

Unapređenje energetske efikasnosti – EU za turizam

EU za turizam

#EUzaTebe – za kulturno nasleđe i turizam

Unapređenje energetske efikasnosti

Bespovratna sredstva Evropske unije za ublažavanja ekonomskih posledica u oblasti turizma, nastalih zbog pandemije COVID-19, dobilo je 120 preduzetnika u 12 gradova istočne Srbije i Donjeg Podunavlja. Dobitnici grantova su i porodice Mijatović iz Sokobanje i Bogojević iz Golupca koji su odlučili da dobijenim novcem unaprede energetsku efikasnost u svojim objektima, kako bi turistima omogućili smeštaj tokom cele godine. Sokobanja je poslednjih godina pri vrhu liste najposećenijih destinacija u Srbiji. Gotovo da ne postoji domaćinstvo koje se ne bavi turizmom. Mijatovići su u ovaj posao ušli pre pet godina, a ponudu stalno unapređuju. Uz pomoć projekta “#EUzaTebe – za kulturno nasleđe i turizam” nabavili su sistem toplotnih pumpi kako bi povećali energetsku efikasnost objekta, što se slaže sa zelenom politikom Evropske unije. Novac za ublažavanja ekonomskih posledica u oblasti turizma dobili su i Bogojevići iz Golupca, koji su se takođe odlučili za unapređenje energetske efikasnosti, a novac su uložili u multi inverter klimu, koja je mali potrošač i ne zagađuje okolinu. Domaćini Miljatović i Bogojević se uz dobijene grantove nadaju dobroj sezoni i većem broju turista.

FETISLAM

icon

Kladovo. U okviru konzervatorskih radova biće obnovljena Varoš kapija i pripadajući deo bedema tvrđave, kao i lagumi u samom bedemu.

FELIX ROMULIANA

icon

Gamzigrad u blizini Zaječara (ostaci rimske carske palate pod zaštitom UNESCO-a. Na ovom lokalitetu biće izgrađen centar za posetioce.

RAJAČKE PIMNICE

icon

Negotin. Komunalna infrastruktura biće u fokusu radova na ovom lokalitetu koji je predložen za upis na UNESCO listu.

0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x