EU za turizam

Uspostavljanje turističke destinacije Šumadije i Pomoravlja - EU za turizam

EU za turizam

#EUzaTebe – za kulturno nasleđe i turizam

Uspostavljanje turističke destinacije Šumadije i Pomoravlja

Regionalna agencija za ekonomski razvoj Šumadije i Pomoravlja (REDASP) organizovala je u četvrtak, 25. novembra 2021 sastanak svih regionalnih aktera u oblasti turizma, sa ciljem da turistička destinacija Šumadija i Pomoravlje uspostave jedinstvenu organizaciju i upravljanje. Okupljanjem celog turističkog sektora u jednu organizaciju povećaće se kvalitet turističkih usluga i doprineti boljoj međusobnoj saradnji.

Aktivnosti u cilju formiranja destinacijskog upravljanja sprovešće REDASP u okviru projekta „Podrška konkurentnosti i razvoju turizma u Centralnoj Srbiji – Šumadiji i Pomoravlju,” uz saradnju sa Ministarstvom turizma i Turističkom organizacijom Srbije.

Direktor REDASP-a Nenad Popović objašnjava da destinacijska menadžment organizacija (DMO) predstavlja strukturu koja rukovodi razvojem turizma u određenom regionu. Regionalna agencija za ekonomski razvoj Šumadije i Pomoravlja, kroz niz već realizovanih programa, radi intezivno na integrisanju turističke ponude.

On dodaje da je to oblik javnog i privatnog partnerstva, koji već postoji u recimo Mađarskoj i Italiji i koji daje rezultate. U Srbiji je uspostavljanje DMO sadržano u Strategiji za razvoj turizma, ali ostaje još da se donesu zakonski podzakonski akti koji bi definisali ovu vrstu organizovanja.

Formiranje DMO je ujedno i deo programa „EU za Tebe – za kulturno nasleđe i turizam“ koji finansiraju Evropska unija i Vlada Savezne Republike Nemačke, a sprovodi GIZ.

 

Tanja Cupać, projektni menadžer iz GIZ, navodi da će ova organizacija pomoći i finansijski i stručno uspostavljanje DMO. „U narednom periodu usmerićemo se malo više na Topolu, na Kraljevu vinariju i na podizanje kapaciteta čitavog tog sektora,“ i dodaje da je cilj ove aktivnosti da Šumadija i Pomoravlje postanu prepoznatljiva destinacija za domaće i strane turiste.

Osnivanje destinacijske menadžment organizacije za Šumadiju i Pomoravlje odvijaće se u nekoliko faza: identifikacija investicionih potencijala, označavanje malih infrastrukturnih projekata i razvojnih kapaciteta sa obukama.

Procenjuje se da će već do februara biti ponuđena tri nova turistička proizvoda, odnosno tri ture u ovom kraju Srbije koje će biti oslonjene na gastro, lovni i zeleni turizam.

Damjan Srejić, član gradskog veća Kragujevca za održivi razvoj sela i grada i predsednik skupštine REDASP, navodi da DMO donosi i nove momente za uspešniji razvoj seoskog turizma. Osnivanje udruženja vinara i proizvođača rakije već je dalo dobre rezultate. „Naše selo ima ogroman potencijal koji mi prepoznajemo i koji je nedovoljno iskorišćen,“ kaže Srejić i navodi da se nada da će posle ovog skupa biti uspostavljena čvršća saradnja među lokalnim samoupravama da podignuu ponudu seoskog turizma na viši i popularniji nivo.

 

Podršku REDASP-u u razvoju turizma pružio je projekat #EUzaTebe – za kulturno nasleđe i turizam koji finansiraju Evropska unija i Vlada Nemačke, a sprovodi Nemačka organizacija za međunarodnu saradnju GIZ.

FETISLAM

icon

U Kladovu. U okviru konzervatorskih radova biće obnovljena Varoš kapija i pripadajući deo bedema tvrđave, kao i lagumi u samom bedemu. Značajan deo radova odnosiće se i na konzervaciju ulazne kapije u tzv. Mali grad, kao i letnje pozornice i dveju kružnih kula u delu zida – utvrđenja prema Dunavu.

FELIX ROMULIANA

icon

Arheološki lokalitet Gamzigrad u blizini Zaječara sa ostacima rimske carske palate nalazi se na UNESCO-voj listi Svetske kulturne baštine. U sklopu ovog spomeničkog kompleksa biće izgrađen centar za posetioce.

RAJAČKE PIMNICE

icon

Kod Negotina. Komunalna infrastruktura biće u fokusu radova na ovom lokalitetu, koji je predložen za upis na UNESCO listu Svetske kulturne baštine – izgradnja vodovodne i kanalizacione mreže, postavljanje nove trafostanice, elektromreže i javnog osvetljenja, kao i popločavanje pešačkih staza u kompleksu.

0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x