EU za turizam

Uživanje sa pogledom na Dunav - EU za turizam

EU za turizam

#EUzaTebe – za kulturno nasleđe i turizam


  Uživanje sa pogledom na Dunav

Ribarska varošica na obali Dunava, Tekija, nalazi se u srcu Nacionalnog parka „Đerdap” i na zelenim obroncima planine Miroč. Nastala iznad stare Tekije, koja je potopljena tokom izgradnje hidroelektrane „Đerdap I”, Tekija danas privlači veliki broj domaćih i stranih turista, kao i ljubitelje ribolova.

Jedno od seoskih domaćinstava koje pruža smeštaj turistima vodi Tomislava Tonka Radić u apartmanu „Nana”. „Seoskim turizmom bavim se od 2016. godine i mogu slobodno da kažem – veoma uspešno”, kaže ona. „Imamo dva apartmana, jedan za šest, drugi za dve osobe. Najlepši deo našeg smeštaja su terase, sa kojih se pruža divan pogled na Dunav. Mislim da nam se, između ostalog i zbog toga turisti stalno vraćaju”, kaže Tonka.

Vođena idejom da unapredi poslovanje i poboljša svoju turističku ponudu, konkurisala je i dobila bespovratna sredstva u okviru projekta „EU za kulturno nasleđe i turizam” koji finansiraju Evropska unija i Vlada Nemačke, a sprovodi GIZ.

„Sredstva smo iskoristili za ugradnju solarnih panela, koji su nam obezbedili uštedu energije, kao i za adaptiranje novog apartmana, što nam je povećalo  broj gostiju. Sada je boravak kod nas još bolji i lepši”, kaže Tonka.

O tome koliko je dobra domaćica govori i činjenica da je upravo ona bila pobednica 16. serijala „Kuhinja moga kraja” tokom kog se nadmetala sa ostalim vrednim domaćicama u pripremi domaćih specijaliteta karakterističnih za kraj iz koga potiču.

 

Tonka kaže da u apartmanu „Nana” ima stalne turiste koji joj se uvek rado vraćaju. „Naročito mi je drago kada čujem da nas je preporučio neko od naših prethodnih gostiju. To znači da su bili zadovoljni uslugom, da su uživali i zato nas hvale svojim prijateljima. Imamo mnogo i turista iz inostranstva, njima je pogled na Dunav posebno zanimljiv“, kaže Tonka i dodaje kako veruje da je upravo sa njene terase pogled na Dunav – najlepši.

FETISLAM

icon

U Kladovu. U okviru konzervatorskih radova biće obnovljena Varoš kapija i pripadajući deo bedema tvrđave, kao i lagumi u samom bedemu. Značajan deo radova odnosiće se i na konzervaciju ulazne kapije u tzv. Mali grad, kao i letnje pozornice i dveju kružnih kula u delu zida – utvrđenja prema Dunavu.

FELIX ROMULIANA

icon

Arheološki lokalitet Gamzigrad u blizini Zaječara sa ostacima rimske carske palate nalazi se na UNESCO-voj listi Svetske kulturne baštine. U sklopu ovog spomeničkog kompleksa biće izgrađen centar za posetioce.

RAJAČKE PIMNICE

icon

Kod Negotina. Komunalna infrastruktura biće u fokusu radova na ovom lokalitetu, koji je predložen za upis na UNESCO listu Svetske kulturne baštine – izgradnja vodovodne i kanalizacione mreže, postavljanje nove trafostanice, elektromreže i javnog osvetljenja, kao i popločavanje pešačkih staza u kompleksu.

KRALJEV PODRUM

icon

Uprava dvora je 1927. sklopila ugovor o podizanju modernog podruma na zadužbinskom imanju na Oplencu sa firmom Abel i Bohringer iz Štutgarda, a u prepisci oko izrade skice podruma je upravnik Dvora u pismu 22. septembra naglasio arhitektama da vode računa o tome da „taj podrum treba u isto vreme služiti i za ugled, ali bez nepotrebnog luksuza“

0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x