EU za turizam

Ostaci carske palate Feliks Romulijane kod Zaječara bili su savršeno mesto za turnir na kojem su učestvovali polaznici Evropske škole debate. Mladi debateri i debaterke razgovarali su o kulturnom nasleđu, ali i o budućnosti evropskog kontinenta.

Na turniru je učestvovalo 24 takmičara, podeljenih u 8 timova. Oni su u po dva međusobna meča pokušali da uđu u polufinale i finale, koje je održano u Narodnom muzeju Zaječar. Na kraju, pobedu je odnela ekipa „Gretasansa“, koju su činili Lazar Popović, Katarina Lazić i Novak Čelebić.

„Presrećni smo i jako smo zadovoljni, jer jako dosta se trudimo u debati i idemo na turnire često, i nekako ovaj naš trud ovde se isplatio“, kaže Lazar.

„Svako iskustvo vezano za debatu mi je iznova zanimljivo, tako da definitivno nije nešto što postaje dosadno vremenom“, potvrđuje Novak, koji ima već puno debatnog iskustva.

Nakon završenog turnira, u revijalnom delu, održana je prezentaciona debata na temu da li je bolje da društvo budu monoteističko ili politeističko. Publika u atrijumu Feliks Romulijane kao i gledaoci uživo prenosa mogli su da uživaju i intezivnoj razmeni argumenata sa obe strane. Prema oceni žirija, bolje argumente iznela je trojka koja je branila tezu da je za društvo bolji politeizam.

„Posebno mi je zadovoljstvo predstavljala činjenica da sam učestvovala u debati ovih mladih ljudi, izuzetno nadarenih“, kaže profesorka Filozofskog fakulteta u Beogradu.

Debateri su se za turnir pripremali kroz onlajn radionice, ali ih je dolazak na antički lokalitet dodatno motivisao da saznaju što više o istoriji ovog mesta, Rimskom carstvu i o temi o kojoj se debatovalo.

„Komentarisali smo baš zajedno koliko nam je nekako prijalo ovaj boravak i na otvorenom, i u prirodi, i na lokalitetu, šetali smo se, ne znam, razmišljali koliko je ljudi ovde pre nas isto šetalo i o čemu su oni razmišljali, i mislim da je donekle i cela ta atmosfera doprinela da debata zapravo bude malo lepša i zabavnija“, kaže debatna trenerka Teodora Rešetar iz Otvorene komunikacije.

„Debata nije nužno ono što mi zastupamo kao stav, već nas naša uloga orijentiše da li smo za ili protiv, i mi toga uspevamo da razumemo onu drugu stranu“, napominje jedna od polaznica Sofija Kostić.

Ako smo vas ovom pričom zainteresovali, debate polaznika EŠD su snimane za televizijske emisije Pazi mladost, koje će biti prikazivane na RTS-u u narednim mesecima.

Finalni turnir Evropske škole debate, kao i prezentaciona debata, deo su obeležavanja „Dana Romulijane“, koji se održavaju od 20. do 25. avgusta. Tokom ove manifestacije, predviđeni su brojni kulturni sadržaji poput predstava, filmova, predstavljanje knjiga, radionica za decu, kao i druge aktivnosti.

Organizator „Dana Romulijane“ je Narodni muzej Zaječar, a podršku realizaciji manifestacije pružio je projekat „#EUzaTebe – za kulturno nasleđe i turizam“, koji finansiraju Evropska unija i Vlada Savezne Republike Nemačke, a sprovodi Nemačka organizacija za međunarodnu saradnju GIZ.

Arheološki lokalitet Gamzigrad u blizini Zaječara sa ostacima rimske carske palate nalazi na UNESCO-voj listi Svetske kulturne baštine. U sklopu ovog spomeničkog kompleksa biće izgrađen centar za posetioce kao deo projekta.

guest
0 Komentar/a
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x