EU za turizam

Žiofre: Od mladih zavisi put i budućnost Srbije - EU za turizam

EU za turizam

#EUzaTebe – za kulturno nasleđe i turizam

Žiofre: Od mladih zavisi put i budućnost Srbije

Srbija bira svoj put i sama treba da odluči u kakvoj budućnosti želi da živi, porulčio je amabsador EU u Srbiji Emanuele Žiofre prilikom susreta sa mladim debaterima u okviru Evropskog debatnog karavana.

Odluka da li ćete se priključiti Evropskoj uniji je jedna od najbitnijih odluka koju ćete doneti. Diskusija o tome je diskusija o vašoj generaciji, o tome kako će vaši životi izgledati, kakve plate ćete imati, kakvim putevima se voziti, kakav vazduh ćete disati”, rekao je Žiofre.

Ambasador je tokom posete Istočnoj Srbiji učestvovao u debatnom karavanu, gde je o evropskoj budućnosti Srbije razgovarao sa 20 mladih debatera.

Način na koji Srbija može brzo ka Evropskoj uniji jesu reforme, reforme i samo reforme. One moraju da dođu od naroda, a EU je tu da pomogne da te reforme budu sprovedene na pravi način”, naveo je ambsador Žiofre i dodao da je ponekad mnogo lakše razumeti sadašnji trenutak nego misliti o budućnosti zbog čega se često čini da su oni koji se protive članstvu Srbije u EU glasniji od onih drugih.

 

Dodao je i da je neophodna otvorena diskusija u čitavom društvu jer Evropska unija nije samo ekonomska zajednica, već zajednica zasnovana na zajedničkim vrednostima, idelima i solidarnosti, što je pokazala i neopravdana ruska agresija na Ukrajinu.

Evropska unija nije statična, već se stalno menja. Srbija treba da uhvati zamah kako bi se menjala i kretala zajedno sa EU u istom pravcu”, dodao je Žiofre.

Evropski debtani karavan ove nedelje putuje Istočnom Srbijom. Nakon Negotina i Zaječara, gde su debate održane u utorak, 24, maja, u naredan dva dana mladi će debatovati u Kladovu, Golupcu i Smederevu,

Ovo je osma generacija Evropske škole debate koju organizuju Delegacija EU u Srbiji, EU Info centar i “Otvorena komuniakcija”. Kroz debatnu školu prošlo je više od 700 debatera, a karava je posetio više od 40 gradova i opština širom Srbije.

Evropski debatni caravan u Istočnoj Srbiji sprovodi se u saradnji sa projektom “EU za kulturno nasleđe i turizam” i Nemačkom organizacijom za međunarodnu saradnju u Srbiji GIZ.

FETISLAM

icon

U Kladovu. U okviru konzervatorskih radova biće obnovljena Varoš kapija i pripadajući deo bedema tvrđave, kao i lagumi u samom bedemu. Značajan deo radova odnosiće se i na konzervaciju ulazne kapije u tzv. Mali grad, kao i letnje pozornice i dveju kružnih kula u delu zida – utvrđenja prema Dunavu.

FELIX ROMULIANA

icon

Arheološki lokalitet Gamzigrad u blizini Zaječara sa ostacima rimske carske palate nalazi se na UNESCO-voj listi Svetske kulturne baštine. U sklopu ovog spomeničkog kompleksa biće izgrađen centar za posetioce.

RAJAČKE PIMNICE

icon

Kod Negotina. Komunalna infrastruktura biće u fokusu radova na ovom lokalitetu, koji je predložen za upis na UNESCO listu Svetske kulturne baštine – izgradnja vodovodne i kanalizacione mreže, postavljanje nove trafostanice, elektromreže i javnog osvetljenja, kao i popločavanje pešačkih staza u kompleksu.

0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x